mei 242017
 

China is lekker bezig met het implementeren van een netwerk van steeds slimmere computers. Waar de laatste jaren de soft- en hardware voor gezichtsherkenning op steeds hoger niveau is gaan functioneren, gaat China binnenkort over tot het inzetten van deze technologie in het betalingsverkeer.

facepay

Om misbruik te voorkomen moeten de klanten ‘bewijzen’ dat hun gezicht ‘nog aan hun lichaam vastzit’ door een aantal voorgeschreven bewegingen te maken, knipogen en glimlachen, naar het oog van de camera. Op die manier kan het misbruik van een goede foto of levensecht rubber masker ook grotendeels worden voorkomen. En bovendien moet de klant de laatste vier cijfers van zijn mobiele telefoonnummer invoeren.

Na meer dan genoeg science fiction films over dit soort betaal- en beveiligingssystemen te hebben gezien, lijkt het mij voor de serieuze slimmerik niet eens zo héél erg moeilijk om dit systeem om de tuin te leiden. Als het rubber masker maar goed genoeg past, dan zal die camera er een harde dobber aan hebben. Wordt er ook gebruik gemaakt van een iris-scan, tja, daar valt op een of andere, meer of minder bloederige, manier ook vast wel een mouw aan te passen, vermoed ik. En die extra PIN-beveiliging middels de laatste vier cijfers van een mobiel telefoonnummer, … hmmm, dat zal nog wel de mínste problemen opleveren, of de mééste, afhankelijk van welke zijde men het bekijkt.

Persoonlijk vind ik het eigenlijk al lang niet meer interessant en wordt ik van dit soort van technologische probeersels heet noch koud: gewóón betalen vind ik goed en gemakkelijk genoeg. Want aan alle computer techniek zitten weer extra beveiligingsgevaren. En voor al die extra gevaren moeten Jan en Janine Modaal uiteraard weer extra gaan dokken – voor hun eigen comfort en veiligheid.
Mochten onze (z)Europese machtpakkers echter besluiten om langs de hele linie deze nieuwe manieren van betalen verplicht te stellen, …. ja, dán zal ik er in eerste instantie een lichte temperatuurverhoging door ondervinden, waarna ik mij dan maar weer gewoon aanpas en mee stroom met de gevestigde orde….. (…)

Boeken over betalen vind u in de Frontier World Webshop.

Bron: SOTT