mrt 232017
 

De Blije Bank is een bank in oprichting, geesteskind van onder meer Ronald Bernard, die zich heeft losgetrokken van het hardnekkige geloof in speculatie met variabele waarden.

ura

Speculeren dat doe je vanuit en met bepaalde waarden. Je speculeert er op dat de waarde van bepaalde goederen zal stijgen zodat je je winst zult kunnen vergroten en je speculeert op basis van een bepaalde set aan morele waarden.

Ronald Bernard begon, na al vele jaren in de top van de financiële wereld te hebben meegedraaid, een beetje dol te draaien omdat hij merkte dat de hem vroeger als kind bijgebrachte ethiek en moraal door zijn collega’s en superieuren niet op waarde werd geschat. Sterker nog, deze waarden werden en worden met de voeten betreden en vertrapt, want alles wordt opzij gezet voor het grote geld, voor meer macht en voor meer aanzien.

Speculeren met niet-waardevaste middelen door mensen die niet veel hechten aan morele waarden wil dan in de praktijk nog wel eens leiden tot misstanden: personen, bedrijven en hele landen worden kapot gemaakt door een kolonialistische ‘Business as Usual’ houding die nergens voor terug deinst als er iets te halen valt.

Uit een groeiende weerstand tegen dit soort van financiële uitwassen, die feitelijk aan de orde van de dag plaatsvinden, is een soort munteenheid ontstaan die in principe wél waardevast is, de URA.
URA staat voor ‘Uren en Arbeid’ en wat Ronald Bernard daar precies mee bedoelt kunt u nalezen op de site van de Blije Bank.

> Boeken over geld in de Frontier World Webshop
> Uitgelicht: ‘Een menselijke economie‘ door Ad Broere