jan 302017
 

Alle cellen in het lichaam bevatten DNA, dat er vanaf een afstandje door de microscoop een beetje uitziet als schoenveters.

telomeer

Aan beide uiteinden van elk langgerekt DNA molecull zitten de zgn. telomeren, als knopjes of stokjes aan het eind van de ‘veter’. En deze telomeren hebben hun belangrijkste functie in het beschermen van de integriteit van het tussen hen in liggende DNA. Ze zorgen er bij wijze van spreken voor dat de veters niet gaan rafelen.

Elke keer dat het DNA zichzelf kopieëert, bij de aanmaak van nieuwe lichaamscellen, hebben deze telomeren de vervelende neiging om iets korter te worden, bijna alsof er wordt afgeteld, als in een soort innerlijke klok. En hoe korter deze tel-omeren worden, hoe hoger de oud-erdom, hoe langzamer vernieuwingsprocessen verlopen en hoe sneller het verouderingsproces.

De kwaliteit van onze dagelijkse voeding bepaalt in vrij hoge mate de lengte van onze telomeren, want bij onvoldoende aanwezigheid van bepaalde vitaminen bijvoorbeeld ontstaat er méér van een bepaalde stof met de naam homocysteïne en verliezen de telomeren sneller meer van hun DNA beschermende lengte.

Ook onze psychologische gesteld- of ongesteldheid heeft een sterke invloed op de uitslag van de telling van de lengte van onze telomeren. Bij een dagelijks, c.q. nachtelijks té hoog stressnivo gaat die uitslag gaandeweg naar beneden en zijn wij dus ‘bezig’ om onszelf stevig te saboteren. Nou ja, men heeft het leven nu eenmaal niet geheel en al in de eigen hand. Shit happens en niemand blijft echt verschoond van de stressvolle gebeurtenissen die onze drie-dimensionele wereld eigen is. Het is ergerlijk, maar nu een bewezen feit: stress is een domper op de feestvreugde en een aanslag op de telomeren.

Wat onze meet-kundige broeders en zusters in hun witte lab-jassen ook hebben weten te bewijzen, dat is dat deze stress, in de vorm van verkorte telomeren, rechtstreeks wordt doorgegeven aan ons nageslacht! Op het preciese moment van de conceptie bepaalt de combinatie van ‘telomerentelling’ van beide ouders het telomere-startniveau van het nageslacht. Ouders die dus veel roken (is slecht voor de telomeren), ongezond eten (is slecht voor de telomeren) en vanuit stress veel ruzie maken (is slecht voor de telomeren) die hebben te lijden onder verkorting van nog resterende tijd op hun levensklok, maar … geven die verkorte telomeren-tijd ook door aan hun kind(eren)!
Hierbij dient vermeld te worden dat het met name de telomeren van de vrouw zijn, van de moeder, die de grootste invloed in de schaal leggen!

De moderne wetenschappers komen in hun conclusie dus heel dicht bij wat over veroudering en zwangerschap in oude Indiase filosofie wordt beweerd, nl. dat de lichamelijke, psychologische en spirituele  conditie van beide ouders van groot belang is in de vorming van de ‘aanvangskwaliteit’ van de genen van het kind.

Stress is dus waarlijk erfelijk en dit geeft aan beide aanstaande ouders dan nog wel even een flink heftigere verantwoordelijkheid, zo blijkt. Gelukkig dat er dan ook nog eens een firma bestaat met de naam Frontier World, alwaar u van alles kunt leren, ervaren en innemen om uw algehele conditie te optimaliseren.
Neem een consult bij een van onze uitgeteste orakels (zie: Orakelworld.nl) om te kijken wat uw lijf en psyche nodig heeft. Laat u informeren door het personeel en de vele interessante publicaties in Frontier World om te ontdekken wat u allemaal zélf in de hand hebt, zélf kunt doen om uw stress te verminderen, uw voeding te optimaliseren en uw telomerentelling positiever uit te laten vallen! Kom eens heerlijk ontspannen en gezond shoppen onder het genot van een lekkere gezonde kop kruidenthee of koffie en creëer voor jezelf en je mogelijk nageslacht een wereld van verschil. Want, om met oud-arts Moolenburgh te spreken: ‘U kunt veel meer dan u denkt!’

Bron: Mens en Gezondheid