jan 172017
 

Ons gebit vereist in de meeste gevallen onze dagelijkse zorg in de vorm van bijv. poetsen, flossen, spoelen en/of poelen. En dan nog gaan veel Nederlanders met lood in de schoenen naar de halfjaarlijkse tandartscontrole in de vurige hoop dat er dít keer geen gaatjes zijn bijgekomen…

dental-smile-300x172

… Want die gaatje zullen dan gevuld moeten worden en dat is in vele gevallen nu eenmaal niet een behandeling waar men met plezier naar toe leeft. Vroeger werden tanden en kiezen gevuld met giftig kwikhoudend materiaal, iets wat de meeste tandartsen heden ten dagen vervangen hebben door het veel minder bezwaarlijke porselein. Maar het blijft in veel gevallen toch wel een stévige ingreep, met (of zonder) verdoving en het gewelddadige uitboren van de in veel gevallen nog levende kies of tand.

Dat de kwaliteit van onze dagelijkse tandverzorging een grote invloed heeft op de gebeurtenissen in de tandartsstoel, dat staat buiten kijf, maar het zal de meeste mensen nauwelijks verbazen dat ook de kwaliteit van onze dagelijkse voeding van verreikende invloed is op de gezondheid, slijtvastheid en gaatjesbestendigheid van ons gebit. Het is zelfs al gebleken dat een verándering van diëet beginnend tandbederf kan terugdringen, mits de beschadigingen niet te diep gaan. (Lees daar hier desgewenst meer over…)

Wat onderzoekers onlangs echter hebben ontdekt volgt een geheel andere insteek: door in de aangetaste kies een watje te steken gedrenkt in het Alzheimer medicijn Tideglusib bleek de schade zich langzamerhand weer te herstellen door de vorming van nieuw tandbeen en glazuur.

En muizen met kiespijn zijn – zo bleek uit een ander research-project – kunnen tegenwoordig zónder boren en vullen geholpen worden, aangezien het de wetenschappers is gelukt om muizentandjes op een sponsje te kweken vanuit de stamcellen van – u raadt het al – de muis. Als het met muizen lukt, dan is het niet geheel onwaarschijnlijk dat het met mensen op een gegeven moment ook zal lukken om er voor te kunnen kiezen je eigen kiezen te laten opkweken, lévende kiezen die dan weliswaar nog wel, als vervanging van de afgeschreven exemplaren, moeten worden geïmplanteerd.

Toekomstmuziek dus nog; vooralsnog zullen wij ons eigen gebit noodzakelijkerwijs nog af en toe een beetje moeten helpen om gezond te blijven en de tandarts op een afstand te houden.
Frontier World heeft voor dat doel een stuk of wat heerlijke, eerlijke en effectieve tandpasta’s voorradig.
Bovendien kunnen ook onze vitamines, mineralen en superfood formules mogelijkerwijs een goede tandverzorgende aanvulling blijken te zijn op de dagelijkse voeding.
Een consult met orthomoleculair expert Thorsten Meininger kan daarbij wellicht precies bepalen wélke van deze producten voor u persóónlijk het meest effectief zouden kunnen zijn in een tijdelijk ‘bijslik-project’, in een wetenschappelijk verantwoorde poging de uitgaven voor de tandartsenij terug te dringen.