jul 052012
 

Het fameuze bedrijf GlaxoSmithKline is veroordeeld tot het betalen van een boete van 3 miljard dollar, omdat er in de periode van 1997 tot 2004 op grote schaal artsen zijn verleid tot het voorschrijven van onder meer antidepressiva, met smeermiddelen als tickets voor Madonna-concerten, reisjes en etentjes. 

Daarnaast zou GSK tegen het advies van gezondheidsinstanties in het antidepressivum Paxil aan jonge kinderen hebben voorgeschreven. Zowel Paxil als Seroxat kan na het starten met inname leiden tot geweldsmisdrijven (In Nederland was dit het geval bij “Elzeline K” die haar echtgenoot en dochter met een bijl vermoordde) en zelfmoord. Bij het proces waren meerdere moeders betrokken van kinderen die als reactie op de behandeling de hand aan zichzelf sloegen.

Ook wordt GKS er van beschuldigd de ernstige bijwerkingen, zoals mogelijk hartfalen, van het diabetes medicijn Avandia, achter te hebben gehouden.

Hoewel de hoogte van boete, 3 miljard dollar, een record is (enige tijd geleden werd Pfizer veroordeeld dot 2,2 miljard), blijft dit forse bedrag voor farmaceutische giganten nog alleszins begrotelijk. De winsten die ze maken, wegen ruimschoots op tegen een (eventueel al ingecalculeerde) boete.

Het is dus zeer de vraag of deze boetes zullen leiden tot een werkelijke gedragsverandering.

Bron: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2167742/GlaxoSmithKline-pay-3b-fine-pleading-guilty-healthcare-fraud.html#ixzz1zVOyefTm