jan 242017
 

Koffie is de meest populaire drank ter wereld en deze wereld zou deze wereld niet zijn als koffie nooit was uitgevonden. Er is de laaste tien jaar echter iets aan de gang met de koffieplant dat wereldwijd enorme repercussies zou kunnen teweeg brengen.

koffieplant

Op veel plekken op deze planeet waar koffie wordt verbouwd, hebben de koffieboonplanten te lijden onder een groeiend probleem dat koffieroest wordt genoemd, een schimmelinfectie die de bladeren van de koffieplanten aantast. De geïnfecteerde planten gaan dood en koffie opbrengsten zijn soms in enkele jaren tijd 50% tot 70% lager dan voorheen, toen de schimmel nog slechts een marginaal probleem was.

Wetenschappers tasten vooralsnog met de handen in het haar (en in de koffieplanten) om te achterhalen wat de oorzaak van deze epidemie is en hebben tot nu toe vooral ingezet op de theorie van klimaatverandering, waardoor de hoeveelheid regen in de getroffen gebieden veel hoger is dan normaal, maar, niemand weet alle puntjes op de i ‘s te zetten, noch heeft men een oplossing voor het probleem gevonden.

Veel koffieboeren zijn uit nood dan maar overgestapt op de veel goedkopere en minder smakelijke Robusta-koffie planten, aangezien deze variëteit tot nu toe een iets hogere resistentie tegen de schimmelziekte heeft getoond.
Voorzichtige schattingen doen nu echter al spreken van een koffiecatastrofe, die de prijs van uw dagelijkse cappucino wel eens flink de hoogte in zou kunnen gaan trekken.

Bij Frontier World kunt u desalniettemin binnenkort weer genieten van een speciale groene, dus niet-gebrande, koffievariëteit, die volgens kenners, of tenminste sómmige kenners, nog veel beter smaakt dan de gangbare bruine koffie. Deze koffie zal bij ons, zoals gezegd spoedig, weer te koop zijn, in pakken met gemalen bonen, die u dan zelf in uw koffieapparaat kunt proberen.

Deze koffie wordt, maar dat is een ánder verhaal, ook gebruikt voor ‘medische’ doeleinden, in de vorm van een vloeibaar koffieklisma, dat naar verluid heel regenererend werkt op de darmen. Maar goed, hóe u deze koffie wilt gebruiken, dat is uw zaak!

En uiteraard kunt u ook, zolang de voorraad nog strekt, bij ons genieten van een overheerlijke, ambachtelijk gezette kop koffie, die kwa smaak en aroma in een duur restaurant niet misplaatst zou zijn, maar dan wel voor het oud-Nederlandse bedrag van slecht een euro.

Bron: Youtube via KijkBewust