apr 132017
 

Of allerlei een korte ijstijd voorspellende wetenschappers nu wel of niet binnenkort hun gelijk gaan krijgen, hebben vele Nederlanders tijdens deze redelijk beschaafde April maand zelfs ook al vaak last van koude handen, rillingen langs de rug en een chronisch verlangen naar warme baden.

lekkerfris

De algemene ervaring van lekker vaak lekker warm badderen leert echter dat de hiermee opgedane warmte meestal niet lang beklijft en men, in het geval men fysiek geen bezwaarlijke problemen heeft, de warmte vaak beter in het lijf vast kan houden door na het warme bad effe flink koud af te douchen.

Zo een koudeschok, zoals die ook bij veel Scandinavische sauna’s traditioneel wordt toegepast, heeft bij velen het effect dat het de innerlijke thermostaat een flinke draai geeft en het lichaam aanzet tot een grotere warmteproduktie en een betere doorbloeding, wat trouwens ook een aantal andere positieve gezondheidseffecten met zich mee kan brengen.

Dit is echter slechts één van de vele trucjes, trucs, oefeningen en disciplines die fenomeen Wim Hof zich heeft eigen gemaakt om de temperatuur van zijn lichaam dusdanig te kunnen beheersen, dat hij zonder problemen in zijn blootje, slechts voor fatsoen gekleed in een korte broek, de Mount Everest kon beklimmen. Hij heeft meerdere koudheidsrecords op zijn naam staan, doet de wetenschap daarmee versteld staan en beweert bij hoog en laag, bij woestijnhitte en zuidpoolkoude, dat íedereen, net als hij, dit vermogen bezit, een vermogen dat hij in zichzelf heeft versterkt door toepassen van wat hij de Wim Hof Methode is gaan noemen.

Deze methode is sinds enkele jaren voor het grote publiek beschikbaar gemaakt in de vorm van boeken, e-books, cursussen, workshops en oefen-interlanden. Misschien dus iets voor uw komende vakantie, een echte wintersportvakantie in korte broek of bikini, die u de toegang zou moeten verschaffen tot het bewuste gebruik van uw eigen innerlijke thermostaat, waarna u vervolgens in alle komende Nederlandse winters en ijstijden gewoon uw huisthermostaat op nul kan laten staan, zodat u de vakantiekosten er al snel uit hebt.

Bronnen:
Wim Hof’s website
Daily Mail
Earthmatters