apr 172014
 

Deze week bij Op het scherpst van de Gulden snede: **** Herhaling van Donderdag 23-01-2014 ****
Ivm omstandigheden en drukte mbt de gezondheidsdag deze week helaas geen live uitzending. De uitzending met hans plomp van 2 maanden geleden was zo bijzonder en hartverwarmend dat we deze nogmaals uit zenden.
onze excuses voor evt. ongemak. Volgende week weer een reguliere uitzending
van de Gulden Snede. De uitzending kan hier nabeluisterd worden

Auteur, Moderne Sjamaan en visionair: Hans Plomp
Tijdens deze uitzending gaan we het met Hans hebben over tripmiddelen, sjamanisme, bewustzijn, de maatschappij en het individu. Verder gaan we wat dieper in op zijn nieuwe kinderboek: “Jaya en het Orakel” (binnenkort verkrijgbaar bij Frontier Publishing)

Hans Plomp (Amsterdam, 29 januari 1944) is een Nederlands schrijver en dichter. Samen met collega-schrijver Gerben Hellinga was hij de drijvende kracht achter het van de slopershamer redden van Ruigoord. Hij is een bekend lid van het Amsterdams Ballongezelschap.

Let op!

Door een foutje zijn de eerste paar minuten niet opgenomen, dit is gemeld in de uitzending waarna de opname alsnog is gestart en de voorgaande paar minuten zijn samen gevat voor dat de uitzending verder ging. Als luisteraar mist u daardoor geen wezenlijke informatie. Onze excuses voor het ongemak.

Plomp werd geboren in in Amsterdam en volgde het Barlaeus Gymnasium waar hij in de schoolkrant schreef en Vera de Vries – later beter bekend als Xaviera Hollander – leerde kennen. Als tiener leefde hij op een zolderkamer. Toen zijn ouders ontdekten dat hij ‘s nachts niet altijd thuis was werd het toezicht verscherpt en ontdekte Plomp het schrijven. Hij studeerde Nederlands, en was aanvankelijk leraar, maar werd actief in de Provo-beweging en gaf zijn baan op.[1] Hij debuteerde in 1968 met De ondertrouw, maar werd pas echt bekend door Het Amsterdamse dodenboekje (1970). In datzelfde jaar publiceerde hij met Peter Andriesse, Heere Heeresma en George Kool een Manifest van de jaren zeventig, waarin de groep zich afzet tegen gevestigde auteurs en tegen de door hen als nieuwe wartaal afgewezen experimentele literatuur die in die tijd nogal in opgang was.

Als twintiger begon Plomp te experimenteren met lsd en andere geestverruimende middelen; later zou hij samen met Gerben Hellinga de drugshandleiding Uit Je Bol (1994) schrijven. Samen gaven ze ook leiding aan het verzet van Amsterdamse kunstenaars tegen de sloop van het dorp Ruigoord. Op 23 juli 1973 wisten ze te voorkomen dat slopers het dorp kwamen afbreken en diezelfde dag nog werd de sloopvergunning voorlopig ingetrokken. Plomp woonde jarenlang in Ruigoord in een inmiddels afgebroken huis dat hij Mexico had genoemd.[2]

In 1982 toerde Plomp met andere Nederlandse schrijvers en dichters door de Verenigde Staten ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van dit land. In 1993 was Plomp te gast op het Crossing Border-festival. Op 21 mei 2008 was hij te zien in een aflevering van Spuiten en Slikken, tijdens een samen met stichting Legalize! gevoerde actie tegen het verbod op paddo’s. In 2010 was Plomp een prominente gast van het Bal der Geweigerden.

Naast zijn werk als schrijver en dichter stelde Plomp bundels samen en is hij actief geweest als vertaler. Door hem werd werk vertaald van onder anderen James Purdy en George Steiner.
bron: wikipedia

Verder:
- de agenda
- frontier activiteiten
- muziek

Deze uitzending zal gepresenteerd worden door Robert en Peter.

Tot donderdagavond 21 uur bij  Frontier Radio.
www.uitjebol.net
www.frontierradio.nl