mei 062012
 

Op 15 november 2011 verscheen de (18e?) herdruk van Stefan Denaerde zijn eerste boek “Buitenaardse Beschaving”, opnieuw bij Ankh-Hermes. In 1969 verschijnt Buitenaardse beschaving voor het eerst en wordt direct een bestseller.

De auteur beschrijft in het boek hoe bij toeval op een UFO stuit en vervolgens in contact komt met buitenaardse wezens, afkomstig van een planeet buiten ons zonnestelsel. Zij gunnen hem via computers en 3D-beelden een kijkje in hun leefwereld. Denaerde constateert verbijsterd hoe een zeer hoog sociaal niveau en verregaande technische kennis het leven bepalen op een planeet met meer dan 5000 inwoners per vierkante kilometer. Er bestaat echter geen hongersnood of armoede. Iedereen heeft een huis en werk. Nu, meer dan veertig jaar later, rijst dan ook de vraag: wat kunnen wij, anno 2012, leren van deze bijzondere ontmoeting? Kan de opgedane kennis ons helpen met het oplossen van armoede, hongersnood en de huidige economische crisis? Een hoogstaande beschaving creëer je vanuit drie principes: vrijheid, rechtvaardigheid en doelmatigheid.

In het boek wordt o.a. overduidelijk een beschrijving gegeven van een e-reader. Wij kunnen ons nu amper meer voorstellen dat we ons toen zoiets amper konden voorstellen. De buitenaardse wezens waarmee Denaerde in contact komt (Iarganen) beschikten over tablets waarop informatie stond opgeslagen. Dit schrijft Denaerde in een tijd (eind jaren 60) dat internet nog niet eens in de kinderschoenen stond en draadloze communicatie zich, unidirectioneel, beperkte tot radio en televisie.

Is er in 2003 nog zeer weinig over Denaerde te vinden op internet, de verwijzingen zijn 9 jaar later legio. Googelen op zijn naam levert vele treffers op en zelfs twee youtubefimpjes met een interview van ruim veertig jaar geleden. De complete film, die door de KRO op 19 augustus 1969 uitgezonde is, is eventueel ook in een hogere kwaliteit aan te schaffen.

Een enthousiasteling heeft een website opgezet, helemaal gewijd aan Stefan Denaerde. Daarop zijn o.a. de links terug te vinden naar de YouTube filmpjes, maar ook naar een klein uur durende uniek stukje radio-interview met Denaerde uit 1990.