apr 032017
 

Martin Wagner en Jorg Oehlmann van de Goethe University Frankfurt, Frankfurt am Main, en Michael Schlusener en Thomas Ternes van de German Federal Institute of Hydrology hebben het ‘mineraal’water uit plastic flessen eens grondig onder de loep genomen.

flessewater

In 18 verschillende merken vonden zij een dikke 24000 chemische stoffen opgelost, stoffen die voornamelijk afkomstig zijn uit het plastic waarvan de flessen worden gemaakt en waarvan er éxtra veel in het water oplossen als de flessen bijvoorbeeld eventjes is de warme zon hebben gestaan.

En ja, veel van die in dat flessenwater gevonden chemische stoffen zijn EDC’s, oftewel Endocrien Disrupting Chemicals: stoffen die allerlei hormonen in het lichaam naäpen en het endocriene systeem in de war brengen: mannetjes die steeds vrouwelijker worden, en vrouwtjes die steeds onvruchtbaarder worden zijn enkele van de gevolgen die men ziet ontstaan door vervuiling met EDC’s.

De aanbeveling is dan ook om de instroom van deze EDC’s in je lichaam zoveel mogelijk te minimaliseren door het vermijden van het drinken van water uit plastic flessen, vooral als het erg warm weer is.

Een andere aanbeveling is om je kraanwater of flessenwater eerst te zuiveren voordat je het drinkt of er mee kookt.
Voor dit doel zijn er legio waterzuiverings’machines’ in de handel, grote en heel prijzige (bijvoorbeeld de apparaten die werken met ‘omgekeerde osmose’ waardoor echt álle onzuiverheden uit het water worden gehaald, zolang er tenminste druk op het water staat) en ook heel eenvoudige oplossingen (bijvoorbeeld de apparaten die werken met een eenvoudige koolstoffilter en/of een inonenwisselaarsfilter). Uiteraard zijn er ook genoeg waterzuiverende apparaten te koop die, zelfs al zijn ze misschien heel populair, eigenlijk helemaal niet zo ontzettend goed werken, vaak omdat het filter snel verzadigd raakt of omdat het water er veel te snel en gemakkelijk doorheen ‘pist’.

Van de bovengenoemde middelste catogorie kunt u in Frontier World de handzame ‘Waterman’ aanschaffen: een klein en gemakkelijk mee te nemen dingetje met een filter dat lang meegaat en dat véél onzuiverheden (maar niet alle…) uit je water haalt.

Bron: SOTT

> De Waterman in de Frontier World Webshop
> Boeken over ‘Water’ in de Frontier World Webshop