FR205

Frontier Magazine 20.5, september – oktober 2014

€ 5,95

Inhoud van Frontier Magazine 20.5:

Ayurveda: een geschenk van het universum  
Ayurveda is ongeveer 5.000 jaren geleden door de goden aan de rishi’s gegeven.  Het is een holistische wetenschap waarbij het lichaam niet losstaat van de geest en de geest niet van het lichaam. Voortdurend beïnvloeden zij elkaar en worden beïnvloed door alles wat leeft op Aarde en in het gehele Universum. Op hun beurt beïnvloeden het lichaam en de geest weer alle leven om hen heen alsmede het Universum. Wat is de geestelijke en lichamelijke rijkdom die Ayurveda ons te bieden heeft?

Bijnieruitputting: de luidruchtige, stille epidemie
Alles is hormonaal. Je gezondheid maar ook je stemmingen en je complete persoonlijkheid worden bepaald door hormonen, de biochemische boodschappers van het lichaam. Hier behandelt Mike Donkers twee hoofdspelers, de schildklier die de lichaamstemperatuur en de stofwisselingssnelheid regelt en de bijnieren die adrenaline en cortisol produceren, met speciale aandacht voor de stille, maar alsmaar luidruchtigere epidemie van bijnieruitputting.  En hij geeft een overzicht van mogelijke gevolgen.

Fallopia Multiflora, de wortel van al het goede  
Een verjongende, energiegevende wortel die zowat je hele lichaam, geest en seksleven nieuw leven inblaast – dat biedt de Chinese/Japanse kruidplant Fallopia Multiflora, in de Chinese geneeskunde bekend als Fo-Ti of Ho Shou Wu.

Krabsporen: medicijn uit de muur
Mysterieuze langwerpige, ondiepe groeven en kleine boot- of komvormige holten in de muren van kerken, kastelen, stadhuizen, stadspoorten, veldkruizen en grafstenen: Els en Jan Weertz, gespecialiseerd in geologie-educatie, hebben deze ‘krabsporen’ op inmiddels meer dan 260 plekken in Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland aangetroffen. Maar wat zijn het?

Waar kun je nog op bouwen? – Handboek Zekerheden
Hebben we zekerheden en waarheden nodig om ons leven op te bouwen, vaste en onveranderlijke overtuigingen om overeind te blijven in een snelle en jachtige wereld en zo ja, zijn ze er dan? Vinden we een nieuwe rots om op te bouwen en brengt ons dat dan verder? Of zal blijken dat de rots van nu in de toekomst eveneens in drijfzand kan veranderen? Blijkt een huis op de rots ook vergankelijk te zijn? Een korte uiteenzetting over het recent verschenen boek “Handboek Zekerheden”.

Teken aan de wand. – Interview met auteur Huib Kraaijeveld
De ziekte van Lyme begint een epidemie van enorme omvang te worden. Los van het feit dat mensen met Lyme meestal zelf een lange reis afleggen, heeft het ook veel invloed op de mensen uit hun directe omgeving. Hoe hechter de relatie met de patiënten, hoe meer consequenties van de ziekte zich doen gelden voor hun reisgenoten. Maar ook hoe meer impact zij kunnen hebben op de reis, als ze zich van hun rol en mogelijkheden bewust zijn. Een interview met auteur Huib Kraaijeveld over zijn nieuw verschenen boek over Lyme.

Dutch Spirit Sex Chakra-kruiden
Als zesde en nieuwste tak aan de levensboom brengt Stichting “AKHALDAN” voor het eerste en meest levensnoodzakelijke chakra (energieknooppunt) Dutch Spirit Sex Chakra- Kruyden.  Deze kruiden groeien nu over de hele aarde, van Zuid-Amerika tot Zuidoost- Azië, maar komen oorspronkelijk uit specifieke gebieden. Deze afroditische gewassen zijn al millennia lang bekend bij de natuurvolkeren. Ook de manier van gebruik werd generaties lang mondeling overgedragen, ter meerdere eer en glorie van een gezonde voortplanting.

Wijsheid en Tradities uit het Oerwoud van Suriname
Joney Doekoe,  afkomstig uit het dorp Pikin Slee in de binnenlanden van Suriname waar men nog  leeft volgens de oude animistische tradities, zal in Ruigoord op zondag 12 oktober een presentatie geven over de traditionele cultuur en het leven van de Saramakaners daar,  grotendeels afkomstig van hun voorouders uit Afrika.

Mysterie van Sakkara’ – een onthulling- deel 1
Sakkara geldt als één van de belangrijkste archeologische locaties uit het Oud Egyptische rijk. Een locatie die bekend is geworden door de bijzondere schutspatroon van de Egyptische geneeskunst: Imhotep. Een locatie waar de meeste onverklaarbare artefacten en monumenten zijn opgegraven en blootgelegd, die de meeste vragen en discussies uitlokken onder archeologen en wetenschappers. Een locatie waar, als enige in heel Egypte, de bewakers van het complex geen informatie mogen verstrekken aan bezoekers. Zowel aan de oppervlakte als onder het zand is het plateau van Sakkara een mysterieus geheel waar een voelbare en ongrijpbare zweem van geheimzinnigheid hangt.

Column Juglen Zwaan

Column Frank Bonte